zondag 7 mei 2017

KOKEN MET AYI

5 en 6  mei. Ja, koken met Ayi. Interessant hoe zij dat doet en waar. Ze kookt in huis op een bamboe vuurtje. De keuken staat in verbinding met de woonkamer, bijkeuken en buiten. Er zijn melkglazen  ramen met een motiefje die opengeschoven kunnen worden. Ze hebben hier een metalen ring op pootjes waaronder met bamboe en hout een vuurtje gemaakt wordt en op de ring rust de wok. Alle ingrediënten worden eerst gewassen als dat nodig is en gesneden, dan per ingrediënt op een bordjes gelegd. Er staat een emmer water met een panlepel erin, een emmer voor het afval, een fles zoute sojasaus, een flesje azijn en een keramiek zout/..... stel en natuurlijk de wok met scheplepel. Die lepel is echt een must. Ayi kookt gestructureerd en schoon. Ze kookt altijd op een vuurtje zoals iedereen hier in het dorp. De rook gaat door een raster van bamboe latten in het plafond naar buiten. Het is leuk om samen met haar te koken ook al kunnen we elkaar niet verstaan. Ik heb wel wat van haar geleerd. De recepten ken ik wel een beetje maar vooral de manier van koken en de handigheid daarin maakt indruk. Het is eenvoudig, goed en lekker eten. Ik kom hier wel koken voor de gasten als Ayi een keer een paar dagen weg is.

Een gerechtje: Gebakken komkommerz
❌ Vet in de wok.
❌ Knoflook erbij en even bakken.
❌ Komkommer erbij en bakken.
❌ Zout erbij
❌ Zoute sojasaus erbij.
❌ Een heel klein beetje azijn erbij.
❌ Je proeft of de gaarheid oké is.
❌ Op bordje scheppen.
❌ Wok gelijk schoon maken met water.

Je schept uit de water emmer wat water en giet in de wok. Wok blijft op vuur staan. Met de scheplepel beweeg je het water door de wok en schept het uit de wok in de afval emmer. Het vuur houd je aan door de bamboe takken door te schuiven onder de ring. Zo worden er verschillende gerechtjes gemaakt, (meestal vier) en die eet je dan met rijst. De rijst maakt ze in een rijststomer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten